3 tips om efficiënter nieuwe werknemers in te werken voor niche baantjes

De nieuwe medewerker heeft het contract getekend. Het is tijd om de eerste werkdag goed voor te bereiden om ze onder te dompelen in de bedrijfscultuur. De medewerker wordt klaargestoomd voor zijn nieuwe job. Het is natuurlijk belangrijk om dit op een goede manier te doen. De medewerker moet een gewaardeerde medewerker worden. Een goed onboarding plan is van belang om de potentie van de medewerker te benutten. Deze website biedt meer informatie over onboarden. Een goed inwerkprogramma zorgt ervoor dat een medewerker er na drie jaar nog steeds werkt. Wat zijn de kritische fasen? 

Voor het begin

De onboarding start al op het moment dat een medewerker solliciteert op een baan. Zeker bij toptalent is er veel keuze. Het is belangrijk om de bedrijfscultuur en kernwaarden van het merk uit te dragen. Het is belangrijk om dan al een match te zijn. Doe het door veel te vertellen over het bedrijf. Het verhaal achter het bedrijf delen op de website en social media is belangrijk. Een aparte pagina of zelfs website voor sollicitanten is erg handig om dit te realiseren. 

De eerste dag

De nieuwe medewerker voelt zich vaak wat ongemakkelijk. Logisch. Het is belangrijk om dit gevoel snel weg te nemen en de baan te starten. Zelfverzekerde mensen hebben veel meer te bieden. Zet de medewerker niet achter een bureau om hem dan te laten starten. Ook een mailtje rondsturen om een medewerker voor te stellen is niet slim. Ga van bureau naar bureau en doe een goede introductie. Neem er de tijd voor. Wees gastvrij, vriendelijk en laat de nieuwe medewerker een connectie krijgen met de overige mensen.  

De eerste week 

Wees duidelijk wat er verwacht wordt en grijp snel in bij verwarring. Het is belangrijk om de medewerker te motiveren en om zijn werk goed te laten doen.