360 graden video makelaar geeft je meer inzicht

Het takenpakket van een makelaar is zeer divers, het overdragen van informatie op een inzichtelijke wijze speelt hierbij een belangrijke. Omdat een makelaar werkt met fysieke objecten die vaak zeer gevarieerd zijn, kan het overbrengen van de juiste informatie een behoorlijke uitdaging zijn. Een 360 graden video makelaar heeft een voorsprong op de concurrentie omdat bij een virtual 360 tour iedere locatie zichtbaar wordt gemaakt alsof je er zelf in staat. Ook wanneer deze locatie zich aan de andere kant van de wereld bevindt, of wanneer het alleen nog maar als concept bestaat in de computer. Een 3D rondleiding laat de (potentiële) klant niet alleen een pand zien, maar echt ervaren. Ook tijdens het bouwproces kan een 360 graden tour alle betrokkenen informeren over de constructie, inrichting en afwerking. Wat doet een 360 graden video makelaar en wat zijn de mogelijkheden met een virtual 360 tour?

Wat doet een 360 graden video makelaar?

Een makelaar kan alle diensten uitvoeren met betrekking tot de verkoop van woningen voor zowel particulier als zakelijk gebruik. Daarbij zijn er verschillende soorten makelaars met ieder hun eigen specialisme. Een 360 graden video makelaar maakt gebruik van de diverse mogelijkheden die een 3D rondleiding biedt. Het gebruik van driedimensionale visualisaties in de makelaardij is niet verbazingwekkend, vastgoed wordt immers ook in drie dimensies gebouwd. Een 360 graden tour kan worden bekeken op vrijwel iedere PC en ook op mobiele apparaten, maar de beste wijze om een virtual 3D rondleiding te bekijken is een echte VR bril.

Hoe werkt een 360 graden tour?

De meeste rondleidingen worden ontworpen op basis van een groot aantal foto’s die vanuit verschillende standpunten en diverse richtingen worden gemaakt. Deze foto’s worden aan elkaar gekoppeld via “hotspots”, dit zijn interactieve elementen waarmee de foto’s in relatie tot elkaar zichtbaar worden gemaakt. Naast de fotografie kan er ook gebruik worden gemaakt van andere media zoals spraak, muziek en teksten die meer informatie verschaffen. Deze 3D rondleiding is snel te ontwerpen en indien gewenst ook aan te passen voor verschillende doelgroepen of klanten.

Een ander soort 360 graden tour werkt op basis van VR video. Met een speciale camera die in staat is om volledig in 360 graden opnames te maken wordt er door een locatie gelopen. Het resultaat is een video waarin de kijker geheel rond kan kijken, alsof de persoon zelf in deze locatie loopt. Ook hier kunnen nieuwe elementen aan toegevoegd worden, interactie is mogelijk maar dat is niet altijd nodig of gewenst.

Wanneer het pand alleen nog maar bestaat uit een ontwerp kunnen de 3D CAD bestanden gebruikt worden om virtueel door het ontwerp te “lopen”. Dit kan een een video 360 graden tour zijn zonder verdere interactie, het is ook mogelijk om hier interactieve elementen aan toe te voegen. Afhankelijk van het gekozen platform zal de besturing plaatsvinden via een controller of als gebruiker fysiek in de ruimte te bewegen via ruimtelijke tracking.

Een virtual 360 tour maken

De 360 graden video makelaar heeft meerdere opties ter beschikking, afhankelijk van de doelstelling en de beoogde doelgroep zal de beste aanpak voor een 3D rondleiding worden gekozen. Daarbij wordt altijd uitgegaan van de klant of belanghebbende die de presentatie te zien krijgt. Wanneer je snel en duidelijk een presentatie wilt geven op een laagdrempelige wijze zal een virtual 360 tour zonder interactieve elementen meer voor de hand liggen. In andere gevallen kan het juist interessant zijn om een meer interactieve presentatie te ontwerpen, denk aan “vrij” rondlopen in een virtuele woning op basis van hotspots of het dynamisch aanpassen van de kleuren of het meubilair.

Er zijn diverse pakketten op de markt en ook online waarmee een 360 graden video makelaar zelf aan de slag kan gaan, al zijn deze pakketten doorgaans vrij complex om te gebruiken of juist te beperkt in de mogelijkheden. Zeker in combinatie met speciale hardware zoals VR brillen kan het voor de makelaar in kwestie raadzaam zijn om samen te werken met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp van dit soort visualisaties. Een heel eenvoudige kennismaking met een 360 graden tour is Google Street View, naast de beelden die Google maakt is het ook mogelijk om eigen opnames te gebruiken. Wanneer de 360 graden camera is voorzien van nauwkeurige GPS data kan een overtuigende virtual 360 tour worden gemaakt.

De 360 graden video makelaar biedt zowel klanten als andere betrokken partijen meer inzicht bij het ontwerp, de constructie en de verkoop van vastgoed. Op iedere locatie, op ieder tijdstip en geschikt voor iedereen.