Waarom heb ik SEO voor op mijn website nodig?

SEO beïnvloedt elke website en als je een online bedrijf bezit, heb je dus SEO voor je website nodig. SEO (search engine optimization) is de Engelse afkorting voor ‘zoekmachine optimalisatie’. De SEO van een website helpt te bepalen hoe goed deze op Google en in de andere zoekmachines kan worden gerangschikt. Eenvoudig gezegd bepaalt het dus hoe hoog je op de resultatenpagina eindigt en waar, in het geval van een specifieke zoekterm, de link naar je website wordt weergegeven.

Is SEO echt belangrijk voor je website?

De reden waarom SEO zo belangrijk voor je website is, is dat goede SEO-resultaten voor meer verkeer kunnen zorgen, dat kan worden omgezet in meer verkopen, meer abonnees voor e-maillijsten, meer advertenties, enz.

SEO heeft voor kleinere websites een grotere betekenis omdat ze waarschijnlijk niet zoveel budget hebben om voor advertenties te betalen. Het verkeer van zoekmachines is volledig gratis.

Twee soorten SEO

Er zijn eigenlijk twee belangrijke soorten SEO. Dit zijn on-page SEO en off-page SEO. Beide helpen om je beter te laten scoren in de zoekmachines. Maar daarnaast zijn ze ook behoorlijk verschillend. Je hebt een combinatie van zowel on-page als off-page SEO nodig om je website goed te laten scoren.

Wat is on-page SEO?

On-page SEO heeft betrekking tot wat je op je website doet om deze voor SEO te optimaliseren. Dit omvat:

Content: alle content die je op je website publiceert en de zoekwoorden bevat die mensen gebruiken om naar die content te zoeken, versterkt je SEO op de pagina. De zoekwoorden vertellen de zoekmachines waar de content over gaat, wat dan je positie op de ranglijst zal versterken.

URL’s: wanneer je een zoekwoord opneemt in je URL, optimaliseert het de SEO op de pagina van je website.

Afbeeldingen: afbeeldingen op je website bevatten dingen die alt-tekst worden genoemd en die niet zichtbaar zijn voor de bezoekers van je website. Je kunt zoekwoorden opnemen in de alt-tekst die dan worden opgepikt door de zoekmachines.

Site-optimalisatie: de hosting en het ontwerp van je website maakt ook een verschil voor je SEO. Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is en een hoge laadsnelheid heeft.

Off-page SEO

Dit omvat een reeks stappen, die je kunt nemen en die de positie van je website kan verbeteren zonder iets op de site zelf te hoeven veranderen. Het wordt vaak ook wel linkbuilding genoemd en is een methode om links van andere websites terug naar je eigen website te laten linken.

Backlinks zijn een teken van de waarde van de content op je website. Het belangrijkste aspect is om links terug te krijgen van kwantumwebsites. Ook het delen van links naar je website op de sociale media zal de positie van je site in de zoekmachines verhogen, omdat links naar sociale media door de zoekmachines worden gezien als backlinks.

Zonder SEO hoop je maar dat Google en de andere zoekmachines op de één of andere manier op je website terechtkomen, uitvinden over welk onderwerp of over welke onderwerpen je schrijft en dan hopelijk veel verkeer sturen, dat relevant voor je is.